Regulament intern actualizat 2011 Imprimare
Evaluare utilizator: / 670
Cel mai slabCel mai bun 

Ce modificari aduce Noul Cod al Muncii Regulamentului intern?

Potrivit art. 258 din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:

a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;

b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;

c) drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;

d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;

e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;

f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;

g) reguli referitoare la procedura disciplinara;

h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.

 

In conformitate cu art. I pct. 93 din Legea 40/2011~ link text inegral ~ pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , act normativ ce va intra in vigoare la 1 mai 2011, articolul 258 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:


a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;

b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;

c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;

d) procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;

e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;

f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;

g) reguli referitoare la procedura disciplinara;

h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;

i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor."


Gasiti aici LINK modele fise evaluare, si multe alte resurse utile pentru evaluarea personaluluiAsadar, fata de prevederile minime ce trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern, Legea 40/2011 completeaza gama prevederilor minime obligatorii in sensul ca in cuprinsul regulamentului se vor regasi si dispozitii privind criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Potrivit dispozitiilor art. 63 alin. (2) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.

Art. I pct. 34 din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , prevede ca la articolul 63, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern."

Asadar, prin noile modificari ale Codului muncii , care vor intra in vigoare la 1 mai 2011, se instituie posibilitatea stabilirii procedurii de evaluare a salariatilor prin contractul colectiv de munca aplicabil. Potrivit Legii 130/1996 , republicata, contractul colectiv de munca aplicabil poate fi incheiat la nivel de unitate, grup de unitati, ramura sau national. In lipsa unui contract aplicabil angajatorului, incheiat la aceste nivele, procedura de evaluare poate fi stabilita prin regulamentul intern.


Conform art. 100 din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, prevazute in prezentul capitol, dispozitiile legale si prevederile contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.

Art. I pct. 56 din Legea 40/201 , prevede ca articolul 100 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“Cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, prevazute in prezentul capitol, dispozitiile legale, prevederile regulamentelor interne, precum si cele ale contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta."

Prin urmare, potrivit acestor modificari ale Codului muncii instituite prin Legea 40/2011 , si prevederile regulamentelor interne aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.

Sursa:www.legislatiamuncii.manager.ro

 

 

 

Vrei sa primesti pe mail toate stirile?  Inscrie-te in clubul nostru!


Subscrie la Conta_Club

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează